ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ
Αν κατά τη διάρκεια της ούρησης νοιώθετε πόνο (τσουξίματα ή αίσθημα σας να σας τρυπάνε βελόνες) ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και από αίμα τότε πιθανόν να έχετε ουρολοίμωξη. Ακόμα, συχνό σύμπτωμα ουρολοίμωξης είναι η συχνοουρία και η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να κρατάτε τα ούρα όταν σας έρθει η τάση προς ούρηση. Η ουρολοίμωξη είναι μια μόλυνση των ούρων και είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση ειδικά στις γυναίκες. Την ουρολοίμωξη την διαπιστώνουμε από την κλινική εικόνα του ασθενούς, τη γενική ούρων και την καλλιέργεια των ούρων. Η αιτιολογία της μπορεί να ξεκινάει από πολλές αιτίες οι οποίες διαφέρουν μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ
Οι άνδρες συνήθως δεν παθαίνουν τόσο συχνά ουρολοίμωξη όσο οι γυναίκες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο μήκος της ουρήθρας που τους προστατεύει από την είσοδο των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη. Όταν όμως εμφανιστεί ουρολοίμωξη τότε πρέπει οπωσδήποτε να ψάξει κάποιος την αιτία. Για τη διάγνωση της αιτιολογίας ρόλο θα παίξει το υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης καθώς πέτρες ή υπόλειμμα ούρων λόγω (π.χ. μία από τις αιτίες μπορεί να είναι η υπερπλασία του προστάτη). Ακόμα, κάποια συγγενή ανωμαλία (ανωμαλία που υπάρχει από τη γέννηση) μπορεί να είναι η αιτία της ουρολοίμωξης. Για τη διερεύνηση της αιτιολογίας το υπερηχογράφημα νεφρών κύστεως όπως και η ενδοφλέβια πυελογραφία μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες εξετάσεις.
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ
Πολλές φορές ονομάζουν την ουρολοίμωξη κυστίτιδα που είναι ένας όρος που περιγράφει το ανατομικό μέρος που πάσχει και δημιουργεί τα συμπτώματα δηλαδή, την ουροδόχο κύστη. Ένας από τους λόγους για την αυξημένη συχνότητα ουρολοιμώξεων στις γυναίκες είναι το μικρό μήκος της ουρήθρας τους (που επιτρέπει την εύκολη είσοδο μικροβίων στην κύστη), η γειτνίαση της γυναικείας ουρήθρας με το ορθό και το συχνό φαινόμενο να μην ουρούν όταν τους έρχεται η τάση γιατί δε βρίσκουν το κατάλληλο μέρος (π.χ. η τουαλέτα στο χώρο εργασίας δεν είναι τόσο καθαρή). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κρατάνε τα ούρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα μικρόβια που μπορεί να έχουν εισέλθει στην κύστη για διάφορους λόγους να έχουν το χρονικό περιθώριο να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν την κλινική εικόνα της ουρολοίμωξης. Ακόμα, πολλές φορές η ουρολοίμωξη σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή και αυτό είναι κάτι που ο ιατρός πρέπει να το ρωτά ώστε να αντιμετωπίζει την κατάσταση κατάλληλα. Στη διερεύνηση της αιτιολογίας ρόλο μπορεί να παίζει και το υπερηχογράφημα νεφρών ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιου λίθου και η κατακράτηση ούρων, παράγοντες που μπορεί να ενοχοποιηθούν στην εμφάνιση των ουρολοιμώξεων.
ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΝΕΦΡΩΝ ΚΥΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤH ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ
Το Υπερηχογράφημα είναι μια απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση που μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση των νεφρών, της ουροδόχου κύστης όπως και να υπολογίσει το μέγεθος του προστάτη αδένα. Ακόμα, μπορεί να εκτιμήσει το αν ο ασθενής "κρατάει" ούρα στην κύστη του μετά την ούρηση (μέτρηση υπολείμματος). Στο υπερηχογράφημα μπορεί να φανούν όγκοι στο νεφρό ή στην ουροδόχο κύστη όπως επίσης και πέτρες στα νεφρά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αυτή την εξέταση δεν απεικονίζονται οι ουρητήρες (τα "σωληνάκια" που συνδέουν τα νεφρά με την κύστη από όπου ρέουν τα ούρα). Δε χρησιμοποιείται ακτινοβολία και μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει πιει ο εξεταζόμενος αρκετό νερό ώστε να έχει γεμίσει η ουροδόχος κύστη. Η εξέταση γίνεται ακουμπώντας και μετακινώντας τον ηχοβολέα πάνω στο δέρμα του ασθενούς.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗΣ
Η θεραπεία της ουρολοίμωξης έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι αφού έχει διαγνωστεί ότι ο ασθενής πάσχει από ουρολοίμωξη να πάρει τη σωστή αντιβιοτική θεραπεία αλλά και την σωστή χρονική διάρκεια. Δεν είναι σωστό να πάρει κανένας πιο ισχυρή αντιβίωση από ότι έχει ανάγκη ή για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι είναι απαραίτητο. Κανονικά το σωστό φάρμακο επιλέγεται βάση της καλλιέργειας ούρων. Βέβαια πολλές φορές ο ιατρός δίνει μια ευρέου φάσματος αντιβίωση προτού να βγουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας (εμπειρική θεραπεία), την οποία την προσαρμόζει ανάλογα με τα αποτελέσματα της καλλιέργειας. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την αιτία. Δε φτάνει μόνο να λαμβάνει κανένας το σωστό φάρμακο, αλλά παράλληλα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί και η αιτία. Η αιτία μπορεί να είναι διαφορετική και ανάλογα με το φύλο.