Εάν συγκαταλέγεστε σε εκείνους τους ανθρώπους που τους διέγνωσαν ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανίζετε απότομες αλλαγές στην όραση σας.
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των αγγείων των ματιών μας.
Προσβάλλει την όραση προκαλώντας πρώιμο καταρράκτη, διαφοροποίηση στους βαθμούς των γυαλιών, αλλά συμβάλλει επίσης, στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης που μπορεί να εξελιχθεί σε γλαύκωμα. Εντούτοις η πλέον σημαντική επίδραση του διαβήτη στον οφθαλμό, είναι οι αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και η δημιουργία μίας πολύ σοβαρής νόσου, της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Ο αμφιβληστροειδής είναι ο πιο φωτοευαίσθητος χιτώνας του ματιού, προσλαμβάνει τις ακτίνες φωτός και μετατρέπει την οπτική εικόνα σε νευρικό ερέθισμα, το οποίο ο εγκέφαλος το ερμηνεύει ως όραση.
Ο ειδικός οπτομέτρης μέσα από επισταμένη εξέταση της όρασης, μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές στην λειτουργία της όρασης, όπως ισχυρή μεταβολή της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας, μειωμένη ευαισθησία του κερατοειδούς χιτώνα, δυσκολία στο διαχωρισμό και την αντίληψη των χρωμάτων αλλά και διπλωπία, διαταραχή δηλαδή της όρασης κατά την οποία ο ασθενής βλέπει διπλά, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης στις δυτικές κοινωνίες.
Οι πιθανότητες ανάπτυξης αγγειοπάθειας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αυξάνονται ανάλογα με τα χρόνια που κάποιος πάσχει από διαβήτη, αλλά μπορεί και να εμφανιστεί και κατά τα πρώτα χρόνια σε ένα διαβητικό.
Η ηλικία, το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση και γενικά ο τρόπος ζωής, επιτυγχάνουν την εκδήλωση της νόσου.
Η ηλικία σχετίζεται με την ηλικία των αγγείων. Όσο τα αγγεία είναι νέα, τροφοδοτούν τους ιστούς επαρκώς με αίμα. Όταν όμως τα αγγεία έχουν αλλοιωθεί από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τότε η παροχή του αίματος μειώνεται και οι ιστοί γηράσκουν πρόωρα. Το 80% των διαβητικών εκδηλώνουν κάποια μορφή αμφιβληστροειδοπάθειας. Το αργότερο μετά από 15 χρόνια από την εμφάνιση του διαβήτη.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, προσβάλλει πάντα και τα δύο μάτια, διακρίνεται σε μη παραγωγική που αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η όραση διατηρείται και σε παραγωγική (5% - 10% του διαβητικού πληθυσμού), περίπτωση κατά την οποία δημιουργούνται αλλεπάλληλες αιμορραγίες που εμποδίζουν την διέλευση φωτός προς τον αμφιβληστροειδή.
Σε προχωρημένο στάδιο είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, σε γλαύκωμα ή ακόμη και σε πλήρη απώλεια της όρασης. Η αντιμετώπιση της με θερμικό laser αλλά και ενδουαλωϊδικές ενέσεις μειώνουν μόνο πρόσκαιρα τα συμπτώματα, χωρίς όμως να μπορούν να θεραπεύσουν. Έτσι οι ασθενείς χάνουν σταδιακά την όραση τους.
Τι μπορούν να κάνουν εκείνοι που πάσχουν από διαβήτη για να αποφύγουν την τύφλωση;
1) Να αλλάξουν πρώτα την δίαιτα τους και να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά, φαγητά προπαρασκευασμένα ή μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες και να ακολουθούν τις οδηγίες του διαβητολόγου τους.
2) Να κόψουν το κάπνισμα
3) Να κάνουν κάθε έξι μήνες τουλάχιστον βυθοσκόπηση, καθώς και έλεγχο της όρασης τους από τον ειδικό οπτομέτρη.
4) Να μην κάνουν επέμβαση καταρράκτη γιατί θα δημιουργηθούν επιπλοκές, όπως ραγδαία αύξηση των αγγείων που αιμορραγούν και έτσι η οπτική οξύτητα θα μειωθεί ή μπορεί ακόμα και ο ασθενής να τυφλωθεί.
5) Να μην εγκαταλείψουν το διάβασμα.
Η απώλεια όρασης εξαιτίας της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να γίνει αιτία κοινωνικής απομόνωσης, αποχής από καθημερινές λειτουργίες, όπως το διάβασμα και η παρακολούθηση τηλεόρασης και ο ασθενής εύκολα να πάθει κατάθλιψη.
Γυαλιά ειδικά κατασκευασμένα στην Αμερική από την εταιρεία που εξοπλίζει την NASA με οπτικά όργανα, παρέχονται πλέον και στην Ελλάδα αποκλειστικά από τον εξειδικευμένο στην χαμηλή όραση οπτομέτρη έπειτα από επισταμένη εξέταση και βοηθούν τους ασθενείς να διαβάσουν ή να κάνουν εργασίες που είχαν στερηθεί.